Of je nu enkel je dak wilt isoleren of meteen je volledige zolder wilt verbouwen tot extra ruimte: vergeet niet om een dampscherm te plaatsen onder je hellend dak. Een dampscherm is een absolute must als je je hellend dak isoleert, maar waarom? En welke materialen heb je allemaal nodig om je dampscherm goed aan te brengen?
Waarom is een dampscherm belangrijk?
Tijdens het koken, wassen en douchen ontstaat er waterdamp in onze woning. Maar ook via onze uitgeademde lucht creëren we vocht. Dit vocht wil zich van binnen naar buiten verplaatsen, met andere woorden van warm naar koud.
Bij een dak dat thermisch geïsoleerd is, is het isolatiemateriaal aan de buitenzijde kouder dan aan
de naar binnen gerichte zijde. Vochtige lucht kan dan neerslaan op het koude dak waardoor er condensatie ontstaat. Een dampscherm zorgt er echter voor dat deze vochtige lucht niet kan condenseren tegen het koude onderdak achter je Gyproc® plafond én niet kan doordringen in de thermische isolatie onder je dak. De damp- en luchtdichte folie beschermt je isolatie tegen vocht en voorkomt zo schimmels, maar ook een slechte isolatiewaarde.
Je hellend dak isoleren en afwerken met Gyproc® doe je dus niet zonder het aanbrengen van een dampscherm. Maar ook als je een Gyproc® voorzetwand plaatst tegen een buitenmuur is thermische isolatie en een dampscherm tussen de buitenmuur en je nieuwe wandpanelen een must om je woning te beschermen tegen vocht.
Breng je geen dampscherm, dan vergroot je het risico van vochtophoping en kunnen zich schimmels ontwikkelen. |
Hoe moet je een dampscherm aanbrengen?
Een dampscherm moet je altijd plaatsen aan de binnenzijde van je hellend dak. Dus tussen je isolatie en Gyproc® platen en bevestig je op het Metal Stud® of Plagyp®-systeem. De folie is meestal een polyamide folie en moet volledig lucht- en dampdicht zijn. Bespaar niet op je dampscherm, maar kies voor kwaliteit zoals bijvoorbeeld het ISOVER Vario® KM duplex dampscherm.
Het is dus belangrijk dat je het dampscherm met de nodige precisie aanbrengt. Om je op weg te helpen, bundelden we vijf tips voor het plaatsen, maar ook op vlak van materiaal.
- Bevestig het dampscherm strak en nauwkeurig met dubbelzijdig klevende tape (ISOVER Vario® DoubleTwin) op het Metal Stud® of Plagyp®-systeem onder je schuin dak.
- Vermijd openingen tussen aaneensluitende dampschermstroken en laat de stroken minstens tien centimeter overlappen en kleef ze vast met kleefband.
- Zorg dat het dampscherm overal goed aansluit. Gebruik de Vario® DoubleFit dichtingskit voor een luchtdichte aansluiting tussen het dampscherm en de aanpalende bouwonderdelen (muren en vloer).
- Bij doorvoeren van leidingen, kabels, een schouw of dakvenster plak je de randen luchtdicht af met ISOVER Vario® KB1 en Vario® DoubleFit dichtingskit.
- Ontstaan er bij de verdere renovatiewerken perforaties? Werk deze dan opnieuw af voor je je Gyproc® platen bevestigd.
Klaar om aan de slag te gaan?
De prijs om je hellend dak te isoleren, inclusief dampscherm en afwerking met Gyproc® is afhankelijk van verschillende factoren. Bereken met de Gyproc® Configurator welke materialen én hoeveel je precies nodig hebt voor de opbouw van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem en het afwerken van je hellend dak. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten waar ze op basis van je lijst de prijs voor je dampscherm, isolatie, Gyproc® en andere materialen berekenen.
Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat.