Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de renovatiepremie?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de renovatiepremie?

Ben je van plan om te renoveren en bezig met de kostenberekening? Check dan voor je aan de slag gaat hoeveel jouw renovatiepremie bedraagt en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo wordt er rekening gehouden met je inkomen, de woning, andere eigendommen en de facturen. Wij bundelden alle voorwaarden voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel in een helder overzicht. Zo maak je een eerste snelle berekening van jouw premie.

Voorwaarden renovatiepremie in Vlaanderen 

In Vlaanderen kunnen bewoners en verhuurders die verhuren via een sociaal verhuurkantoor een renovatiepremie aanvragen. Voor gezinnen met een laag inkomen voorziet de Vlaamse overheid een hogere uitbetaling zodat ook zij hun woning energiezuinig kunnen maken. Voor de drie groepen zijn er verschillende voorwaarden die bepalen of je al dan niet in aanmerking komt. 

De woning zelf moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en hoofdzakelijk bestemd zijn voor huisvesting. Studentenkamers of kantoren komen niet in aanmerking. De woning moet volledig of deels minstens dertig jaar oud zijn. 

Ook wie in een appartement woont, kan een renovatiepremie aanvragen. Zelfs voor de gemeenschappelijke delen kun je een aanvraag indienen, maar wel enkel voor dat gedeelte van de kosten die jij als bewoner volgens de vastgelegde verdeelsleutel moet betalen. 

Voorwaarden bewoners 

Wil je als bewoner van een woning een renovatiepremie aanvragen? Dan wordt gekeken naar je inkomen van twee jaar geleden. Als je dus een renovatiepremie in 2019 aanvraagt, wordt rekening gehouden met je inkomen van 2017. Je kunt tot 10.000 euro uitbetaald krijgen, maar dan mocht je in 2017 niet meer verdiend hebben dan:

  • 43.870 euro als alleenstaande;
  • 62.670 euro als alleenstaande met één persoon ten laste, te verhogen met 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste;
  • 62.670 euro als gehuwde of samenwonende, te verhogen met 3.510 euro per persoon ten laste.

Je inkomen is de som van het gezamenlijk belastbaar inkomen, de afzonderlijke belastbare inkomsten, het leefloon, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan de personen met een handicap en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling.

Voorwaarden gezinnen met een laag inkomen

Gezinnen met een laag inkomen hebben recht op een renovatiepremie van 30% in plaats van 20%. Sinds de invoering van de overkoepelende renovatiepremie op 1 februari 2019 is er ook een minimumpremie bepaald van 1.250 euro per categorie. 

Wil je als bewoner genieten van de premie van 30% en de minimumpremie van 1.250 euro per categorie? Dan mag je inkomen onderstaande bedragen niet overschrijden: 

  • alleenstaanden: 31.340 euro;
  • alleenstaande met 1 persoon ten laste: 43.870 euro;
  • alleenstaanden met meerdere personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste;
  • gehuwden en samenwonenden: 43.870 euro;
  • gehuwden en samenwonenden met personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per persoon ten laste.

Samen met de invoering van de aangepaste renovatiepremie op 1 februari 2019 werd ook de absolute inkomensbovengrens verhoogd naar 43.870 euro. Hierdoor hebben meer éénoudergezinnen en samenwoners recht op het verhoogde premiepercentage van 30%.

Voorwaarden verhuurders

Verhuur je een of meerdere woningen als vennootschap? Dan heb je geen recht op de renovatiepremie. Enkel natuurlijke personen die verhuren via een sociaal verhuurkantoor en op aanvraagdatum met het kantoor een overeenkomst hebben van minstens negen jaar komen in aanmerking. 

Als verhuurder heb je dan recht op de verhoogde premie voor lage inkomens van 30%, maar wel niet op de minimumpremie van 1.250 euro per categorie. In de laatste drie jaar van een lopende huurovereenkomst kun je geen premie aanvragen.

Welke werken komen in aanmerking? 

In Vlaanderen worden de werken ingedeeld volgens vier categorieën: ruwbouw of structurele elementen van de woning, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties. Per categorie kun je maximum 2.500 euro uitbetaald krijgen. 

Welke werken komen niet in aanmerking?

Wanneer je een oude woning volledig afbreekt om een nieuwe woning te bouwen, kom je niet in aanmerking voor een renovatiepremie. Sommige gemeenten bieden wel een verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw aan of een sloop- en heropbouwpremie. Voor de uitbreiding van een bestaande woning kan je in sommige gevallen wel een renovatiepremie aanvragen.

Voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie kun je een isolatiepremie aanvragen bij je netbeheerder. 

Ook bepaalde interieurwerken zoals het plaatsen van plinten, vloerbekleding, wandtegels, binnendeuren of een tweede badkamer vallen niet onder de voorwaarden van de renovatiepremie. Plaats je nieuwe ramen? Dan kom je in aanmerking voor de renovatiepremie op voorwaarde dat je het volledige raam - glas én schrijnwerk - vervangt. 

Voorwaarden renovatiepremie in Brussel 

Ook in Brussel moet je woning minstens dertig jaar oud zijn. Je moet zelf in de woning wonen of na de uitbetaling van de renovatiepremie je er minstens vijf jaar in vestigen. Als verhuurder kun je enkel een renovatiepremie ontvangen als je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor

Het bedrag van de renovatiepremie is in Brussel niet alleen afhankelijk van het belastbaar inkomen van het gezin, maar ook van de ligging van de woning. Om te weten in welke perimeter je woning valt, kun je de renovatiekaart raadplegen.

De renovatiewerken mogen nog niet gestart zijn en moet je laten uitvoeren door een aannemer en volgens de regels zoals beschreven door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Wil je dubbelchecken of je gekozen aannemer daadwerkelijk een ondernemingsnummer heeft, kan je bellen naar het Callcenter van de FOD Financiën via 02 572 57 57. Zij kunnen je meteen laten weten of je aannemer erkend is. 

Opgelet! In Brussel mag je niet starten met de renovatiewerken zolang je geen "ontvangstbewijs van volledig dossier" hebt ontvangen. Normaal ontvang je dit binnen dertig dagen na goedkeuring van je aanvraag. Na ontvangst van het bewijs moeten de werken binnen twee jaar worden uitgevoerd en gefactureerd.

Voorwaarden verhoogde premie in Brussel

Woon je in Brussel en ben je op de datum van de aanvraag jonger dan 35 jaar? Dan wordt je renovatiepremie verhoogd met 5.000 euro. Jonge gezinnen of zij die aan het begin van hun carrière staan krijgen zo meer financiële ademruimte bij het renoveren of energiezuinig maken van hun eerste woning.  

Ook als je meerdere personen ten laste hebt, kan je rekenen op een verhoogde premie van 5.000 euro per persoon die je fiscaal ten laste hebt. Want hoe groter je gezin, hoe groter je woning en hoe groter de werken vaak zijn. 

Welke werken komen in aanmerking? 

In Brussel komen werken die de stabiliteit, veiligheid en gezondheid garanderen of de woning moderniseren en het comfort ervan verhogen in aanmerking voor de renovatiepremie

  • stabiliteit van het gebouw;
  • dak (dakbedekking, dakstructuur, bijhorigheden);
  • gevelbekleding, bepleistering;
  • ramen;
  • behandeling tegen vocht en huiszwam;
  • gas-, elektriciteits-, sanitaire en verwarmingsinstallaties;
  • geluids- en thermische isolatie;
  • rioleringen;
  • herstelling, vervanging of plaatsing van een regenwatertank.

Ook werken die nodig zijn om de woning aan te passen aan de behoeften van het gezin of werken die een woning toegankelijk(er) maken voor personen met een handicap kun je in Brussel deels betalen met de renovatiepremie. 

Voorwaarden renovatiepremie in Wallonië

In Wallonië moet je woning minstens twintig jaar bewoond zijn en bepaalt een publieke schatter of ze voor verbetering vatbaar is. Net zoals in Brussel mogen de renovatiewerken nog niet gestart zijn

In Wallonië kom je enkel in aanmerking voor een renovatiepremie als je belastbaar inkomen niet hoger is dan 97.700 euro (bedrag voor 2019). Het premiebedrag is in Wallonië dus sterk gekoppeld aan je inkomsten als gezin. 

Je kunt de premie aanvragen voor een woning waar je zelf minstens vijf jaar je domicilie zult hebben, een woning die je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor of een woning die je gratis ter beschikking stelt aan een familielid

De premie wordt maal drie vermenigvuldigd als je belastbaar inkomen lager ligt dan 21.900 euro (Cat. 1), maal twee indien lager dan 31.100 euro (Cat. 2) en maal 1,5 indien lager dan 41.100 euro (Cat. 3). Ligt je belastbaar inkomen tussen 41.100 euro en 93.000 euro? Dan behoor je tot categorie 4 en is het basisbedrag van de premie van toepassing.

Goed om te weten! In Wallonië wordt je premie verhoogd met 5.000 euro per persoon die je ten laste hebt.

Welke werken komen in aanmerking? 

In Wallonië wordt de lijst van werken - net zoals in Vlaanderen - opgedeeld in vier categorieën: dakwerken, muren en vloeren, veiligheid en buitenschrijnwerk. Aan alle werken kent Wallonië een basisbonus toe. Ook schimmels of vocht in je badkamer of woning behoren tot de voorwaarden om een renovatiepremie te mogen aanvragen. Zo moet je niet in een ongezonde woning leven.  

Slim renoveren met Gyproc?

Heb je renovatieplannen voor je eigen huis of de woning die je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor? Kies dan voor duurzame en veilige materialen zoals de materialen van Gyproc®.

Ontdek heel precies wat je nodig hebt voor je renovatieproject via de Gyproc® Configurator en begin goed voorbereid aan de werken.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie