De opbouw van een hellend dak: zo ga je te werk

De opbouw van een hellend dak: zo ga je te werk

Het dak van je huis beschermt je woning en je gezin tegen weer, wind en koude. Een goede opbouw van je hellend dak is dan ook cruciaal. Een schuin dak bestaat meestal uit een houten constructie opgebouwd met spanten of gordingen en isolatie. Maar er is meer. In totaal bestaat de opbouw van je geïsoleerd hellend dak uit zes lagen. Langs de buitenzijde moet je dak winddicht, waterdicht en dampopen zijn. Langs de binnenzijde voorzie je een lucht- en dampdichte afwerking. In deze blog overlopen we beknopt de verschillende lagen en waar je op moet letten.

Verschillende soorten dakstructuren

De twee meest voorkomende dakstructuren zijn een spantendak en een gordingendak. Bij nieuwbouwwoningen kiest men voor de opbouw van het hellend dak meestal voor een spantendak. Heb je een oude woning gekocht om te renoveren? Dan is de kans groot dat je op zolder een gordingendak tegenkomt. Maar hoe zie je het verschil? 

Een spantendak

  • Een spantendak wordt ook wel eens een sporendak genoemd en bestaat uit dakspanten.
  • Dakspanten zijn houten balken die van de onderste dakrand verticaal lopen tot in de nok van het dak en tegen de dwarsbalk die de twee muurplaten met elkaar verbindt.
  • De spanten plaats je op regelmatige afstand van elkaar: meestal 40 centimeter.
  • Op de buitenzijde van de dakspanten bevestig je het onderdak en de dakbedekking. 
  • De isolatie plaats je tussen het Metal Stud®-systeem en het PlaGyp®-systeem dat je op de spanten monteert.

Een gordingendak

  • Een gordingendak bestaat uit horizontaal geplaatste balken die van spant tot spant lopen. 
  • De gordingen overspannen meestal drie à vier meter en worden meestal in de muur gemetseld.
  • Op de gordingen plaats je kleine kepers. Kepers zijn kleinere balkjes die in verticale richting lopen. 
  • Op de kepers bevestig je het onderdak en de dakbedekking. 
  • De isolatie plaats je tussen het Metal Stud®-systeem en het PlaGyp®-systeem dat je op de spanten monteert.

Een sardingendak

Een derde soort dakstructuur is een sardingendak, waarbij de isolatie en afwerkingen bovenop de opbouw van het schuin dak gebeurt. Dit wordt vooral toegepast bij oude woningen die vanbinnen al volledig zijn afgewerkt en waarbij men langs buiten wilt isoleren. Een sardingendak laat je best plaatsen door een aannemer en ervaren vakmensen. 

Van buiten naar binnen: de opbouw van een hellend dak 

Een dak bestaat steeds uit meerdere lagen en kun je vergelijken met een ui die we laag per laag beknopt gaan ontleden.  

De buitenste schil: je dakbedekking

Er zijn heel wat verschillende soorten dakbedekking: dakpannen, natuursteen leien, houten leien, vezelcementplaten of vezelcementleien en een metalen dakbedekking. Wat je ook kiest als buitenste schil van de opbouw van je hellend dak: je dakbedekking beschermt je dak en zolderruimte tegen water en voert het water af naar de dakgoot. Het is dan ook belangrijk dat je dakbedekking vochtkerend, waterwerend en waterdicht is. 

Het onderdak

Net zoals je dakbedekking biedt je onderdak bescherming tegen water, maar ook tegen wind. Je kunt kiezen tussen een soepel en een stijf onderdak:

  • Een soepel onderdak bestaat meestal uit een folie in ongeweven polyethyleenvezels of (on)geweven polypropyleen. Zorg ervoor dat je soepel onderdak nooit tegen de pannen aanduwt. Dit verhindert namelijk een goede luchtcirculatie en vochtafvoer. Let er ook op dat je overlappingen zorgvuldig afkleeft.
  • En stijf onderdak bestaat uit stijve platen vervaardigd van vezelcement of naaldhoutvezels. De platen hebben een tand- en groefverbinding waardoor ze goed winddicht zijn op plaatsen waar twee platen aan elkaar sluiten.

Een goed onderdak is regen- en winddicht, maar ook stofdicht, vocht- en vorstbestendig en dampdoorlatend. Voorzie zeker ook afvoeren naar de goot om condensatie aan de onderzijde te voorkomen.

Het Metal Stud® of PlaGyp-systeem

Op het onderdak bevestig je een frame waarop je vervolgens je Gyproc® platen monteert. Het frame vangt ook mogelijke zettingen op waarbij het hout uitzet bij warmte en er kleine scheurtjes in de afwerking kunnen ontstaan indien de Gyproc® platen rechtstreeks tegen het hout zijn bevestigd. Maar het frame vangt ook spanningen op en vermijdt zo doorbuiging van de dakconstructie. 

Bij een schuin dak zijn er twee systemen mogelijk: het Metal Stud®-systeem en het PlaGyp®-systeem. Welk systeem het meest geschikt is om jouw hellend dak af te werken, is afhankelijk van vier factoren:

  • Bestaat de dakconstructie uit gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken)?
  • Hoeveel isolatie heb je nodig om je hellend dak van binnenuit te isoleren?
  • Moet de dakstructuur zichtbaar blijven of niet?
  • Is de dakconstructie recht?

Heb je een gordingendak? Dan kun je zowel met Metal Stud®-profielen als PlaGyp®-profielen werken. Metal Stud-profielen laten toe om de gordingen van de originele dakstructuur zowel zichtbaar te laten als te verbergen.

Bij een spantendak is het PlaGyp®-systeem aanbevolen zodat je niet telkens met kleine stukjes Metal Stud® tussen de spanten moet werken. Kies voor PlaGyp® S en PH60/200 en laat de profielen doorlopen onder de balken of spanten. 

Tip! PlaGyp® is compatibel met het Suspente PlaGyp® I systeem van ISOVER. Zo sluit het Suspente PlaGyp® I-systeem van ISOVER mooi aan op de profielen van PlaGyp® en kun je isoleren en afwerken in één vloeiende beweging.

Thermische isolatie

Een hellend dak isoleren is een absolute must. Thermische isolatie houdt tijdens de koude wintermaanden de warmte binnen waardoor het zelfs op een ingerichte zolder aangenaam vertoeven is. Tijdens de zomer zorgt de isolatie dan weer dat het binnen langer koel blijft waardoor je zolder geen sauna wordt. Maar een geïsoleerd dak is ook goed voor je portemonnee. En terwijl je bespaart op je energiefactuur draag je ook je steentje bij aan de natuur. Want hoe minder je verbruikt, hoe minder CO2 je uitstoot.

Er zijn verschillende soorten glaswol die je kunt gebruiken om je hellend dak thermisch te isoleren. Belangrijk hierbij is de Rd-waarde. Deze moet - bij dit schrijven in 2019 - minimaal 4,5 m²K/W bedragen om in aanmerking te komen voor een premie. De minimale waarde kan echter veranderen. Check daarom bij aankoop van je isolatiemateriaal hoeveel dit precies moet zijn zodat je de premie niet misloopt.

Is je woning ouder dan 10 jaar (gerekend vanaf 1 januari 2016)? En laat je de werken uitvoeren door een aannemer? Dan geniet je van een verlaagd btw tarief van 6 procent. De woning moet wel je privéwoning zijn en mag voor niet meer dan 50 procent gebruikt worden voor beroepsdoeleinden. De renovatiekosten dienen ook aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) te worden gefactureerd.

Het dampscherm

Nadat je de isolatie tussen de profielen van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem hebt geplaatst, bevestig je het dampscherm op de profielen. Met het dampscherm zorg je voor een luchtdichte afwerking en vermijd je dat vochtige binnenlucht kan doordringen in de isolatie. Zonder dampscherm kunnen er schimmels ontstaan in je isolatie en verminder je de isolatiewaarde. Werk doorboringen van het dampscherm luchtdicht af en controleer aan de randen of ook hier het dampscherm luchtdicht is afgewerkt. 

De binnenafwerking

De laatste stap in de opbouw van je hellend dak is het plaatsen van je Gyproc® plafondpanelen. Kies voor de 4XABA-platen van Gyproc® met vier afgeschuinde zijden. Dit maakt het voegen namelijk een stuk makkelijker. Je kunt kiezen tussen drie verschillende uitvoeringen: standaarduitvoering, Premium Activ’Air®-uitvoering en waterwerende WR-kwaliteit. Deze laatste herken je aan hun groene kleur en is een must in badkamers, ook onder een hellend dak. 

Met de Habito® plaat creëer je dan weer extra rust. Deze extra stevige, geluidsisolerende panelen dempen namelijk geluiden van buiten de kamer. Bovendien kan deze robuuste plaat tegen een stootje

Klaar om aan de slag te gaan? 

Bereken met de Gyproc® Configurator welke materialen én hoeveel je precies nodig hebt voor de opbouw van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem en het afwerken van je hellend dak. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten.

Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie