Een scheidingswand plaatsen: zo ga je te werk

Een scheidingswand plaatsen: zo ga je te werk

Van een kleine verbouwing tot een heus renovatieproject en zelfs een nieuwbouwwoning: dankzij Gyproc® is het plaatsen van scheidingswanden iets wat veel mensen zelf doen. Een scheidingswand zelf maken is dus niet langer een klus enkel en alleen voor professionals. Scheidingswanden van Gyproc®  zijn steeds vaste constructies en geen mobiele paneelwanden die je kunt verplaatsen. 

Maar hoe ga je precies te werk? In deze blog leer je niet alleen dat er verschillende types scheidingswanden bestaan, maar ook hoe je een Metal Stud®-scheidingswand moet plaatsen. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.  

Voor elke ruimte een scheidingswand

Wil je in alle rust in je thuiskantoor werken? Ga je de zolder verbouwen tot extra slaapkamers met speelhoek voor de kinderen? Plan je een badkamerrenovatie? Of is je woonkamer toe aan een flinke opknapbeurt? Gyproc® ontwikkelde voor alle mogelijke scheidingswanden verschillende types gipsplaten: van standaard Gyproc® A-platen en vochtwerende WR-platen tot de populaire Habito®-plaat die zowel akoestisch isoleert als tegen een stootje kan. 

Badkamer: vochtwerende WR-platen

Bescherm je badkamer tegen vocht met de Gyproc® WR-platen. Deze waterwerende scheidingswanden herken je aan hun groene kleur en zijn speciaal ontworpen voor  badkamers, maar kun je ook perfect gebruiken in ruimtes met wisselende luchtvochtigheden zoals een keuken.

Tip! Wil je sanitaire toestellen zoals een hangtoilet of badkamermeubel ophangen? Geen probleem! Breng eerst achterhout aan ter versteviging en bevestig vervolgens het voorwerp tegen de wand.  

Slaapkamer: de akoestisch isolerende Habito® plaat:

Voor een goede nachtrust ontwikkelde Gyproc® de Habito® plaat. Door deze akoestische scheidingswanden te plaatsen, demp je geluiden van buiten de kamer. Perfect voor de slaapkamer, maar ook voor je kantoor thuis. 

Woonruimte: de stevige Habito® plaat:

De Habito® plaat is niet alleen één van de beste akoestische wanden, maar ook eentje met een hoge draagkracht. Je kunt perfect voorwerpen zoals een flatscreen of wandkast aan de wand bevestigen. 

Bovendien is de Habito® scheidingswand extra schokbestendig en bestand tegen stoten van spelende kinderen of meubels die verschoven worden. 

Esthetische afwerking: het basisassortiment Gyproc® A-platen

Heb je geen specifieke eisen op vlak van akoestische isolatie, vochtwerendheid of stootvastheid, maar wil je wel mooi egaal afgewerkte scheidingswanden plaatsen? Dan is het basisassortiment Gyproc® A ABA of 4xABA gipsplaten precies wat je zoekt. 

ABA-platen hebben twee afgeschuinde zijden, terwijl de 4xABA-platen afgeschuinde langse en kopse kanten heeft, perfect voor hogere wanden. Dankzij hun typisch afgeschuinde boorden kun je de wandpanelen veel makkelijker voegen.

Alle scheidingswanden van Gyproc® zijn vaste constructies en dus geen mobiele scheidingswanden die je zelf kunt maken. Zijn mobiele paneelwanden niet meteen wat je zoekt, maar wil je graag een degelijke en permanente oplossing die je zelf kunt plaatsen? Dan is Gyproc® precies wat je zoekt. 

Stap voor stap scheidingswanden plaatsen

Het Metal Stud®-systeem van Gyproc® biedt tegenover een houten frame heel wat voordelen. Niet alleen is het eenvoudiger te plaatsen, met het Metal Stud-systeem zijn ook verschillende niveaus van akoestische isolatie mogelijk en kun je netjes leidingen en bekabeling inbouwen.   

Ga je voor het eerst zelf scheidingswanden plaatsen met het Metal Stud®-systeem? Onderstaand stappenplan geef je een beknopt overzicht van welke stappen je precies moet doorlopen:

  1. Breng op de horizontale MSH-profielen en de twee buitenste verticale MSV-profielen die aansluiten op de ruwbouw, de zelfklevende Akoestische Tape aan.
  2. Bevestig om de 80 cm met spijkerpluggen of schroeven een horizontaal MSH-profiel op de vloer. Onderbreek dit profiel op de plaatsen waar later deuropeningen komen.
  3. Snijd nu een verticaal MSV-profiel op lengte en bevestig het tegen de muur. Plaats daarna ook tegen het plafond het horizontale MSH-profiel. Doe hetzelfde aan de tegenoverliggende muur.
  4. Klem de tussenliggende verticale MSV-profielen om de 60 cm in de horizontale MSH-profielen van vloer en plafond. 
  5. Snijd nu de eerste Gyproc® plaat op lengte. Duw de plaat tot tegen het plafond, steunend op een stukje Gyproc® plaat, zodanig dat ze 1 cm van de vloer verwijderd blijft en goed aansluit tegen het plafond. Schroef ze vast tegen het eerste MSV-profiel. Begin altijd aan één uiteinde van de muur. Nooit in het midden van de wand.
  6. Schuif het volgende MSV-profiel nu exact op zijn plaats, d.w.z. met de  lange zijde van de plaat op het midden van het profiel.
  7. Schroef de plaat om de 25 cm vast op de MSV-profielen. Schroef de platen niet in de horizontale MSH-profielen. 
  8. Bevestig de volgende plaat goed aansluitend tegen de vorige. 
  9. Voor je begint met het beplaten van de andere kant van de wand: breng de isolatie aan (glaswol type ISOVER Sonepanel), net als alle leidingen en de gewenste verstevigingen. 
  10. Breng de platen langs de tweede kant aan op dezelfde manier. Vergeet niet de openingen te maken voor elektrische dozen.

Nadat je de naden hebt gevoegd, kun je de scheidingswanden schilderen, betegelen of behangen. Gyproc® wanden laten elk type wandbekleding toe en vormen dus de ideale basis voor elke ruimte en elk interieur. 

Met de montageplannen van Gyproc® bij de hand ga je te werk als een pro. Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. 

Specifieke toepassingen? Alles kan met Gyproc®.

Een deur in scheidingswanden plaatsen is met het Metal Stud®-systeem geen enkel probleem. Onderbreek je profielen daar waar de deur moet komen en werk de rest van de scheidingswand af zoals omschreven in bovenstaand stappenplan. 

Twee Gyproc®-wanden kun je zowel in een T- als L-opstelling tegen elkaar plaatsen met het Metal Stud®-systeem. 

Een halfhoge scheidingswand plaatsen? Contacteer eerst onze helpdesk.

Kabels, technische voorzieningen, domotica en leidingen verwerk je netjes in de scheidingswanden en houd je bereikbaar met het ProLock-Easy luik. Het luik kun je nagenoeg onzichtbaar inbouwen waardoor het niet opvalt in je interieur.

Klaar om zelf je scheidingswanden te plaatsen?

Bereken met de Gyproc® Configurator welk type scheidingswand je precies nodig hebt, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie