Heb je net je eerste woning gekocht of viel je oog pas na jaren op dé droomwoning, maar is er nog werk aan? Een van de belangrijkste eerste stappen binnen een renovatieproject is het isoleren van je hellend dak. Mits een goede voorbereiding kun je dit perfect zelf samen met vrienden en familie doen.
Maar hoe begin je hieraan? In deze blog leiden we je door de verschillende stappen. Na het lezen van de blog toch twijfels over je eigen expertise? Onder bepaalde voorwaarden geniet je van een hogere premie als je de werken door een professional laat uitvoeren. Win-win!
De voordelen van een goed geïsoleerd dak
Allereerst bespaar je met goede dakisolatie gemiddeld 30 procent op je energiefactuur. Door je hellend dak te isoleren beperk je namelijk het warmteverlies en gaat er tijdens de winter geen warmte verloren via je dak. Bovendien draag je zo je steentje bij aan het milieu, want hoe minder energie je verbruikt hoe lager je CO2-uitstoot.
Een geïsoleerd dak verhoogt bijgevolg ook je wooncomfort omdat de warmte langer in huis blijft. Ga maar eens tijdens de winter de zolder op en je voelt meteen het verschil. Het zal hier voortaan langer warm blijven waardoor je de zolder nu kunt inrichten als extra ruimte. Tijdens de zomer wordt de warmte dan weer veel beter buiten gehouden en zal je zolder niet meer aanvoelen als een sauna.
Hoe beter de energieprestaties van je woning, hoe beter de energiescore of EPC-waarde. Dit is extra belangrijk als je je woning wilt verkopen en stelt potentiële kopers gerust. En kan de verkoopprijs positief beïnvloeden.
De kostprijs om je hellend dak te isoleren verdien je bovendien op relatief korte termijn weer terug. Het is dus een echte win-win.
First things first: het onderdak
Alvorens je de handen uit de mouwen steekt, controleer je de opbouw van je dak. Sta je op zolder en kijk je rechtstreeks naar de dakpannen? Dan heb je geen onderdak en moet je dit eerst maken voor je je hellend dak van binnenuit kunt isoleren met glaswol. Een onderdak vormt een cruciaal onderdeel van je dakconstructie, want het beschermt je dakconstructie én isolatie tegen regen, sneeuw, stof en wind.
Een onderdak plaats je aan de koude zijde, namelijk tussen de dakisolatie en de dakbedekking. Een goed onderdak voldoet aan heel wat voorwaarden. Zo moet het steeds water- en luchtdicht zijn, maar ook dampdoorlatend zodat vocht van binnenuit kan verdampen en je isolatie niet kan aantasten. Verder is het belangrijk dat je onderdak brandwerend is én bestand tegen insecten. Ben je zelf geen ervaren doe-het-zelver? Laat dan je onderdak plaatsen door een professional.
Het is dus wel duidelijk dat je hellend dak isoleren zonder onderdak geen aanrader is. Sterke wind kan je isolatie beschadigen en vocht kan houtrot veroorzaken in je dakconstructie. Een goed onderdak is dus een absolute must alvorens je je hellend dak begint te isoleren van binnenuit.
Je dakconstructie en Gyproc®-systeem
Een volgende stap is het plaatsen van een Metal Stud®-systeem of PlaGyp®-systeem tegen je dakconstructie. Hier monteer je later je gipsplaten van Gyproc® tegen, maar het is ook belangrijk om mogelijke zettingen en spanningen van de dakconstructie op te vangen. Welk systeem het meest geschikt is, is afhankelijk van vier factoren:
- Bestaat de dakconstructie uit gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken)?
- Hoeveel isolatie heb je nodig om je hellend dak aan de binnenzijde te isoleren?
- Moet de dakstructuur zichtbaar blijven of niet?
- Is de dakconstructie recht?
Met Metal Stud-profielen kun je de gordingen van de originele dakstructuur zowel zichtbaar laten als verbergen. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van je persoonlijke smaak en interieurplannen. Ook het PlaGyp-systeem kan bij horizontale balken.
Voor een spantendak is het PlaGyp®-systeem het meest geschikt. Spanten liggen dichter bij elkaar dan gordingen en telkens kleine stukjes Metal Stud® tussen de spanten plaatsen, is tijdrovend en niet praktisch. Kies daarom voor PlaGyp® S in combinatie met de ophangers PH60/200. Het PlaGyp®-systeem laat toe om je profielen te laten doorlopen onder je balken of spanten waardoor de plaatsing vlot kan gebeuren.
ISOVER ontwikkelde speciaal op maat van de PlaGyp®-profielen het Suspente PlaGyp® I-systeem. Het systeem sluit mooi aan op de profielen waardoor je je hellend dak van binnenuit kunt isoleren en afwerken in één vloeiende beweging.
Je hellend dak van binnenuit isoleren
Dakisolatie is zoals aan het begin van de blog aangehaald een aanrader. Maar welk type glaswol kies je best om je hellend dak te isoleren? Isoconfort 32-35 van ISOVER is speciaal ontworpen om te plaatsen tussen kepers of regelwerk en de perfecte isolatie om aan de binnenzijde van je hellend dak te plaatsen.
Je kunt kiezen tussen Isoconfort 32 en Isoconfort 35. Het cijfer in de naam verwijst naar de lambdawaarde en geeft de warmtegeleidbaarheid van de isolatie aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert. Isoconfort 35 (lambdawaarde: 0,035 W/mK) is dus goed, maar Isoconfort 32 (lambdawaarde: 0,032 W/mK) is nog net iets beter. Dat betekent echter niet dat isolatie met een lage lambdawaarde altijd beter isoleert dan isolatie met een iets hogere waarde. De hogere waarde kun je compenseren door de dikte van het materiaal.
Er zijn verschillende soorten glaswol die je kunt gebruiken om je hellend dak thermisch te isoleren. Belangrijk hierbij is de Rd-waarde. Deze moet minimaal 4,5 m² K/W bedragen om in aanmerking te komen voor een premie. Om de vereiste Rd-waarde te halen moet je rekening houden met een dikte van 16 à 21 centimeter glaswol. De Rd-waarde bereken je door de materiaaldikte (in meter) te delen door de lambdawaarde, bijvoorbeeld: 0,16 meter gedeeld door 0,032 W/mK = 5 m² K/W. |
Een laatste belangrijke stap in het isoleren van je hellend dak is het plaatsen van een dampscherm. Bevestig het dampscherm altijd aan de warme kant van de isolatie, dus tussen de isolatie en de Gyproc® gipsplaten. Bevestig het dampscherm op het Metal Stud®-systeem of PlaGyp®-systeem met behulp van dubbelzijdig klevende tape.
Laat je het isoleren van je hellend dak liever over aan een professional? Onder bepaalde voorwaarden geniet je van een verlaagd btw tarief van 6 procent:
- Je woning is ouder dan 10 jaar (gerekend vanaf 1 januari 2016).
- Je werkt samen met eenzelfde aannemer voor de levering en plaatsing.
- Je woning is een privéwoning en gebruik je voor minder dan 50 procent voor beroepsdoeleinden.
- De renovatiekosten aan eindgebruiker (eigenaar of huurder) worden gefactureerd.
Je hellend dak isoleren van buitenaf
Als je je hellend dak langs buiten wilt isoleren, spreken we van een sardingendak. Je haalt dan de pannen of leien, panlatten en tengellatten weg - het eventuele onderdak mag blijven - en plaatst dan een dampscherm op de draagstructuur. Daar bovenop plaats je isolatie, onderdakfolie en nieuwe tengellatten, panlatten en pannen of leien.
De belangrijkste voordelen van buitenaf isoleren, is dat je binnen geen ruimteverlies hebt en je zolder en huis proper blijven. Een sardingendak leg je wel niet zomaar, maar vergt de nodige expertise.
Gyproc® plaatsen onder je hellend dak
De 4XABA-platen van Gyproc® zijn ideaal om een hellend dak in detail af te werken en beschikbaar in standaarduitvoering, Premium Activ’Air®-uitvoering en in waterwerende WR-kwaliteit. De 4XABA-platen heb vier afgeschuinde zijden waardoor je moeilijk af te werken kopse voegen vermijd en het voegen van de gipsplaten een pak eenvoudiger gaat. Als je werkt onder een hellend dak is dit extra handig!
Word je zolderruimte je nieuwe masterbedroom met aanpalende dressing en badkamer? Kies dan voor je badkamer zeker voor de 4XABA-platen in waterwerende WR-kwaliteit. Je herkent deze platen aan hun groene kleur.
Plan je extra slaapkamers onder je hellend dak? Dan biedt de Habito® plaat alle rust die je ‘s nachts verdient. De Habito® plafondpanelen zijn extra stevige, geluidsisolerende panelen die geluiden van buiten de kamer dempen. Bovendien kan deze robuuste plaat tegen een stootje van spelende kinderen of meubels die je verplaatst.
Klaar om aan de slag te gaan?
De kostprijs voor het isoleren van je hellend dak omvat veel meer dan puur en alleen de isolatie. Bereken met de Gyproc® Configurator welke materialen én hoeveel je precies nodig hebt voor de opbouw van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem en het afwerken van je hellend dak. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten waar ze op basis van je lijst de kostprijs berekenen.
Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat.