Of je nu je allereerste renovatieproject aan het plannen bent, je woning wilt verbouwen of zelf een deel van je nieuwbouwwoning in handen wilt nemen: plafondpanelen in gipskarton bieden zowel bij renovatie als nieuwbouw heel wat voordelen. Er is een oplossing voor elke wens en het naadloos resultaat oogt steeds professioneel. Maar hoe begin je hieraan?
Om je op weg te helpen, leggen we je stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden. Zo kies je niet alleen de juiste plafondpanelen en plafondsystemen voor jouw doe-het-zelfproject, maar gaat het plaatsen ook een stuk makkelijker. Heb je na het lezen van deze blog goesting om erin te vliegen?
De voordelen van gipsplaten als plafondpanelen
Wie vandaag een verlaagd plafond wilt plaatsen, kan kiezen uit verschillende methodes. De drie meest populaire methodes zijn een spanplafond, plafondpanelen in kunststof en een plafond in gipsplaten.
Hoewel zowel het spanplafond als gipsplaten strak ogen, kiezen veel mensen nog steeds voor plafondpanelen in gipskarton om de betaalbare prijzen en hoge kwaliteit. Maar ook omdat ze degelijkheid uitstralen en je ze in elke gewenste kleur kunt schilderen. Met plafondpanelen in kunststof - al dan niet met textuur - creëer je door de lange latten een lijnenstructuur die je ruimte groter doet lijken.
Een gipsplaten plafond biedt niet alleen voordelen bij renovatie, ook bij nieuwbouw zijn gipsplaten populairder dan plafondpanelen in kunststof. Gipsplaten zijn goed brandwerend, sterk, stabiel én duurzaam. De Gyproc®-platen worden volgens een eco-effectief productieproces gemaakt én zijn recycleerbaar.
Tijdens de renovatie of bouwwerken droom je tussen de werken door natuurlijk van hét moment dat alles klaar is. Dankzij de ‘droge’ bouwmethode zijn gipsplaten direct overschilderbaar en moet je geen weken wachten alvorens je de ruimte of je woning kunt betrekken. Een snelle bouwmethode die alleen maar voordelen biedt.
Gipsplaten zijn bovendien perfect te combineren met isolatie van ISOVER. Superhandig als je van binnenuit wilt isoleren. Daarnaast zijn ze ook licht in gewicht en vereisen ze geen zware constructie. Omdat gipsplaten makkelijk te monteren zijn, kun je dit perfect samen met je partner, familie of vrienden zelf doen. Ook inbouwspots, leidingen en ventilatiekanalen kun je makkelijk zelf voorzien en verbergen. Zo bespaar je kosten die je kunt investeren in je interieur. Het flexibele systeem kun je bovendien later weer eenvoudig ombouwen.
Gipsplaten plafondpanelen creëren een strakke look door hun naadloos resultaat. De voegen van de Gyproc® plafondpanelen werk je namelijk af met een papieren voegband of een zelfklevende ABA-voegband en een voegproduct. Ga je voor het eerst plafondpanelen plaatsen? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect egaal en naadloos afwerkt.
Welk plafondsysteem is het meest geschikt?
Welke combinatie van plafondsysteem en type plafondpanelen voor jouw project het meest geschikt zijn, is afhankelijk van je eisen. Allereerst bepaal je het soort plafond dat je wilt plaatsen: wil je een verlaagd plafond rechtstreeks tegen een zoldering plaatsen? Of sta je voor de uitdaging van een hellend dak? Voor de montage van plafondpanelen biedt Gyproc® twee oplossingen: het Metal Stud-plafond en het PlaGyp-systeem, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.
Tip! Vergeet je dak niet te isoleren en vul de spouw zo volledig mogelijk met isolatiemateriaal. Plaats ook steeds een dampscherm alvorens je de plafondpanelen bevestigt.
Een verlaagd Metal Stud-plafond
Een Metal Stud-plafond plaats je volledig los van het bestaande plafond. Bereken hierbij zeker op voorhand de overspanningen, want deze zijn beperkt bij dit montagesysteem. Onderstaande tabel geeft weer welke overspanningen er mogelijk zijn. Twijfel je? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Bezorg ons de exacte afmetingen en wij vertellen jou welk Metal Stud-systeem voor jou de beste oplossing is.
Opgelet! Wil je je plafond bepleisteren? Dan kies je voor Gyplat-platen. Deze mogen niet bevestigd worden op een vrijdragend Metal Stud-plafond. Door de grotere doorbuiging kunnen ongewenste spanningen in de pleisterlaag optreden. Het PlaGyp-systeem is wel geschikt voor bepleistering.De Gyplat-platen vind je niet in de doe-het-zelf-zaak en kan je best laten plaatsen door een professional.
Het PlaGyp-systeem voor houten vloeren
Het PlaGyp S-systeem met PlaGyp PH60/200-plafondhanger plaats je aan de zijkant van de houten balklagen. Met dit PlaGyp-systeem kun je je plafond drie tot zeventien centimeter verlagen.
Ook plaatsing bij een betonnen ondergrond is mogelijk. Kies dan het PlaGyp D-systeem, met minder ophangpunten zonder verlies aan stabiliteit. Gebruik hierbij de PlaGyp PD60/60-verbindingsruiter en de PlaGyp PV60/120-veerklemplafondhanger.
Wil je minder ophangpunten en nog sneller en makkelijker je plafondpanelen monteren zonder verlies aan stabiliteit? Kies dan het PlaGyp D-systeem, met PlaGyp PD60/60-verbindingsruiter en PlaGyp PV60/120-veerklemplafondhanger. De hangers plaats je ook hier maximum 125 centimeter uit elkaar, met een maximale hart op hart profielafstand van 50 cm.
Een hellend dak voorzien van plafondpanelen?
Ook bij een hellend dak kun je kiezen tussen het Metal Stud of PlaGyp-systeem. Welk systeem het meest geschikt is voor jouw schuin dak is afhankelijk van vier factoren:
- Bestaat de dakconstructie uit gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken)?
- Hoeveel isolatie wil je toevoegen?
- Moet de dakstructuur zichtbaar blijven of niet?
- Is de dakconstructie recht?
Met Metal Stud-profielen kun je de gordingen van de originele dakstructuur zowel zichtbaar laten als verbergen. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van het gewenste resultaat. Ook het PlaGyp-systeem kan bij horizontale balken, maar dan verberg je de gordingen sowieso.
Bij een spantendak gaat de voorkeur meestal naar het PlaGyp-systeem zodat je niet telkens met kleine stukjes Metal Stud tussen de spanten moet werken. Spanten liggen namelijk dichter bij elkaar dan gordingen. Het PlaGyp-systeem laat toe om je profielen te laten doorlopen onder je balken of spanten.
Hoe kies je de juiste plafondpanelen?
Vandaag zijn er heel wat verschillende soorten plafondpanelen. Welk type het meest geschikt is voor jouw project is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen de ruimte speelt een belangrijke rol, ook jouw persoonlijke wensen. Wil je de ruimte thermisch isoleren? Of geluiden isoleren of absorberen? Gyproc heeft voor elke wens de juiste plafondpanelen.
Bescherm je badkamer tegen vocht
Plan je een badkamerrenovatie of wil je een ruimte met wisselende luchtvochtigheden zoals een keuken afwerken? Dan is er geen twijfel mogelijk en bieden de Gyproc® WR-platen met 4xABA kantvorm de beste bescherming tegen vocht. Je herkent deze waterwerende plafondpanelen aan hun groene kleur, dus je kunt je niet vergissen.
Altijd gezonde lucht, ook op zolder
Met de Gyproc® Activ'Air® Premium A-plaat 4xABA van Gyproc bespaar je op verwarmingskosten en geniet je een heel jaar door van een aangenaam binnenklimaat én gezonde lucht. De Activ’Air technologie absorbeert de meest schadelijke en driekwart van de vluchtige organische stoffen en neutraliseert ze. Deze stoffen komen vrij uit bouwmaterialen, meubilair, textiel, onderhoudsproducten en verbrandingsprocessen en kun je dus niet vermijden in je woning. Je kunt je er wel tegen beschermen met de Activ’Air plafondpanelen die zelfs na schilderwerken hun werking behouden.
De Gyproc® Activ'Air® Premium A-plaat 4xABA is hét plafondpaneel bij uitstek en een musthave binnen ieder renovatieproject. Of als je na jaren dromen je zolderruimte eindelijk zult omtoveren tot extra kinderkamers, een stoere man cave of een cosy woonruimte voor de perfecte vriendinnenavond.
Je slaapkamer: een oase van rust
Voorbijrijdende auto’s, gesprekken bij de buren, familieleden in andere ruimtes … Er zijn heel wat factoren die de rust in een slaapkamer kunnen verstoren. Voor zij die graag slapen in stilte of extra gevoelig zijn aan prikkels bieden de robuuste Habito® gipsplaten dé oplossing. De akoestische plafondpanelen verbeteren niet alleen de akoestische isolatie binnen je eigen huis, maar ook tussen woningen en appartementen.
Is er in een ruimte een vervelende nagalm? Maak dan je keuze tussen de Rigitone® en Gyptone® BIG gipsplaten en Gyptone tegels. Deze akoestische plafondpanelen hebben aan de rugzijde een akoestisch vezeldoek dat geluiden helpt absorberen. De plafondpanelen Rigitone® en Gyptone® BIG vind je niet in de doe-het-zelf-zaak en kan je best laten plaatsen door een professional.
Een leefruimte tot in de puntjes afgewerkt
Heb je geen specifieke eisen op vlak van thermische of akoestische isolatie, vochtigheidsgraad of binnenklimaat? Maar is voor jouw een piekfijne afwerking cruciaal? Het basisassortiment ABA of 4xABA gipsplaten van Gyproc® heeft net zoals de andere gipsplaten van Gyproc® een afgeschuinde boord waardoor het voegen van de plafondpanelen nog eenvoudiger gaat.
Bereken met de Gyproc® Configurator welke plafondsystemen en plafondplaten je precies nodig hebt.
Van standaard tot premium: de verschillende voegmogelijkheden
Een voegsysteem kiezen
Plaats je voor het eerst plafondpanelen en ben je minder ervaren in het voegen van gipsplaten? Dan is een standaard voegafwerking perfect. Je hebt slechts één product nodig voor de vullaag en afwerkingslaag. Wie graag een stapje verder gaat kan kiezen voor de traditionele voegafwerking met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Spot jij ieder detail in een ruimte en streef je steeds naar het beste resultaat? Pas dan de premium hoge kwaliteitvoegafwerking toe voor een perfecte afwerking.
De natte cellenvoegafwerking is een absolute must in vochtige ruimtes. Het voegsysteem is extra vochtwerend en speciaal ontworpen voor de WR-platen met 4xABA kantvorm. Je hebt slechts één product nodig voor de vullaag en afwerkingslaag waardoor het ook nog eens extra makkelijk in gebruik is.
Een voegproduct en wapeningsband kiezen
Een kant-en-klare mix is ideaal als je het graag eenvoudig houdt. Deze mix vertoont geen klontertjes en heeft steeds dezelfde smeerbaarheid. Hou wel rekening met een droogtijd van 12 tot 24 uur tussen twee lagen. De mix droogt namelijk aan de lucht en dat gaat net iets trager.
Met een voegproduct in poedervorm kun je veel sneller te werk gaan. Je moet deze producten wel zelf mengen met water en goed letten op de juiste gips-water verhouding. Er mogen zeker geen stukjes opgedroogd materiaal in terechtkomen. Anders kun je achteraf krasjes krijgen.
Vergeet zeker niet een voegband te plaatsen. De voegband voorkomt namelijk scheurvorming. Je kunt kiezen tussen Papieren en Zelfklevende Voegband. De Zelfklevende Voegband is ideaal voor ABA-voegen die volledig ondersteund worden door bijvoorbeeld Metal Stud-profielen bij overlangse plaatsing. De Papieren Voegband gebruik je bij plafonds met een dwarse plaatsing en kopse voegen én als je de premium hoge kwaliteitvoegafwerking verkiest. Werk binnenhoeken altijd af met een Papieren Voegband.
Je plafond afwerken in stijl
Alvorens je je plafond schildert, behandel je je plafondpanelen met de Gyproc® Schilderprimer. Dit fijne laagje zorgt ervoor dat de verf op alle plaatsen gelijkmatig wordt opgenomen. Zo krijg je een mooi gelijkmatige afwerking op zowel de gevoegde als niet-gevoegde delen van de plafondpanelen. Nadat je de primer hebt aangebracht, wacht je minstens vijf uur voor je je plafond van een serene of net opvallende kleur voorziet.
Opgelet! Wacht na het voegen minstens twee à drie dagen voor je aan de schilderwerken begint. Het aangebrachte voegproduct moet hard aanvoelen en volledig wit uitgekleurd zijn.
Klaar om aan de slag te gaan?
Bereken met de Gyproc® Configurator welke oplossing het beste past bij je doe-het-zelf-project, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten.