Een mooi afgewerkte plafondbekleding met Gyproc®

Een mooi afgewerkte plafondbekleding met Gyproc®

Gipsplaten plafondpanelen zijn niet alleen gemakkelijk te plaatsen als plafondbekleding, ze passen echt in elk interieur. Plafondbekleding in hout of pvc creëert meteen een bepaalde sfeer, terwijl je met gipsplaten nog alle kanten uit kunt. Of je nu houdt van landelijke rust, hedendaags minimalisme of gaat voor een knallende kinderkamer: omdat je de plafondbekleding binnen in je huis kunt schilderen in elke gewenste kleur, kun je ook elke gewenste look creëren. Om een mooi egaal resultaat te bekomen, zorg je ervoor dat de basis goed zit. Hoe je dat precies tot in de puntjes aanpakt, leggen we je uit in deze blog.

Een goede basis is key

Welk voegsysteem past bij jouw project?

De Gyproc® plafondpanelen vormen met hun afgeschuinde langskanten de ideale basis voor een glad afgewerkt resultaat. Zeker in combinatie met de ABA-voegtechniek, die slechts twee elementen vereist: een voegproduct en een voegband. 

Gyproc® ontwikkelde verschillende voegsystemen voor scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds. Welk systeem jij kiest, is afhankelijk van de toepassing, het gewenste resultaat en de tijd en zorg die je aan de afwerking wilt besteden. Hoewel elk voegsysteem mogelijk is, kies je voor plafonds best voor de premium hoge kwaliteitvoegafwerking in leefruimtes.

Voegsysteem Voorkeur-
toepassing
Voordelen

Afwerkings-
niveau

Gebruiks-
gemak
Traditionele voegafwerking Wanden Budgetvriendelijk ** *
Standaard afwerking Wanden en muren Eenvoudig in gebruik: slechts één
product voor de vullaag en afwerkingslaag
** **(*)
Premium hoge 
kwaliteitvoegafwerking
Plafonds, wanden en
muren
Perfecte afwerking **** ***
Natte
cellenvoegafwerking
Vochtige ruimtes Extra vochtwerend + één product voor
de vullaag en afwerkingslaag
*** **(*)

Een voegproduct kiezen: poeder- of pastavorm?

Hier kun je niet verkeerd kiezen omdat beide producten dezelfde kwaliteit leveren. De keuze is heel persoonlijk en hangt vaak samen met je ervaringsniveau. Ga je voor het eerst een gipsplaten plafondbekleding plaatsen? Of ben je ondertussen al een ervaren Gyproc® plaatser?

Een voegproduct in poedervorm droogt sneller waardoor je sneller kunt overgaan naar de volgende stap. Maar opgelet: je moet de producten wel zelf mengen met water. Een goede gips-water verhouding is hierbij belangrijk. Let er ook op dat er geen stukjes opgedroogd materiaal in terechtkomen, want deze stukjes kunnen achteraf krasjes veroorzaken. 

Voel je je niet zelfzeker genoeg om zelf je voegproduct te mengen? Dan is voegproduct in pastavorm de ideale oplossing voor jou. De mix heeft steeds dezelfde smeerbaarheid en bevat geen klontertjes. Superhandig dus! Omdat het product moet drogen aan de lucht droogt het iets trager, maar heb je wel meer verwerkingstijd. Heb je niet veel ervaring met het voegen van naden? Dan kun je met een voegproduct in pastavorm perfect volgens jouw eigen tempo werken. Hou rekening met een wachttijd van 12 tot 24 uur tussen twee lagen

De juiste voegband kiezen

Een voegband of wapeningsband is cruciaal voor een mooi afgewerkte plafondbekleding. De voegband biedt namelijk weerstand aan de voeg en voorkomt scheuren. Je kunt kiezen tussen een Papieren Voegband P50 en een Zelfklevende ABA-voegband G50, die je enkel kunt gebruiken bij ABA-voegen die volledig ondersteund worden door bijvoorbeeld Metal Stud®-profielen.

Besteed extra aandacht aan de hoeken van je plafond. Niet alleen een mooie afwerking is hierbij belangrijk, de hoeken moeten ook sterk zijn. Voor binnen- en buitenhoeken en schuine hoeken tussen een dak en een wand kun je ook de Flexibele Voegband gebruiken. Deze voegband is iets stijver en daardoor makkelijker te plaatsen.

Ben je bezig met een badkamerrenovatie? Kies dan de ABA -Voegband Hydro, speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes. 

Je plafondbekleding schilderen

Voor je je verfborstels bovenhaalt, zorg je ervoor dat de gipsplaten plafondbekleding volledig droog, schoon, stofvrij én glad is. Ontstof de platen grondig met een zachte borstel, schuur de voegen op met schuurpapier en ontstof opnieuw. Plak randen af met afplaktape en je bent klaar om de eerste laag aan te brengen: de primer.  

Behandel je plafondpanelen voor het schilderen met de Gyproc® Schildersprimer. Doe dit pas als de voegen volledig droog zijn en dus hard aanvoelen en wit uitgekleurd zijn. Dit droogproces duurt meestal twee à drie dagen. Het fijne primerlaagje zorgt ervoor dat de verf als plafondbekleding op alle plaatsen gelijkmatig wordt opgenomen. Gipskarton heeft namelijk een zuigend vermogen waardoor de verf niet overal gelijk in de plafondplaten trekt. Dankzij de primer kan de verf zich overal goed hechten, zowel op de gevoegde als niet-gevoegde delen. Voor een uniform resultaat gebruik je een kortharige roller en rol je de primer voldoende uit. 

Nadat je de primer hebt aangebracht, wacht je minstens vijf uur met schilderen. De primer moet zeker droog zijn. Roer voor je begint te schilderen de verf goed door voor een homogeen kleurresultaat en gebruik een roller voor de grote oppervlakken en een borstel voor de hoekjes. Voor een egaal resultaat is het belangrijk dat je de verf goed verdeelt over het volledige oppervlak. Als de eerste laag droog is, kun je een tweede laag aanbrengen. De Gyproc Premium 4xABA-plaat heeft wit geïmpregneerd karton waardoor je veel sneller een homogeen wit oppervlak bekomt. 

Je plafondbekleding bepleisteren

Net zoals je je muren kunt bepleisteren, kun je ook je plafond bezetten met pleister. Denk hier goed over na voor je je plafondpanelen en plafondsystemen plaatst, want dit kan enkel bij Gyplat-platen! Hun ronde boorden en speciaal gipskarton zorgen voor een optimale hechting van de bepleisering. 

Bevestig Gyplat-platen ook nooit op een vrijdragend Metal Stud®-plafond. De grote doorbuiging kan ongewenste spanningen en scheuren in de pleisterlaag veroorzaken. Kies het PlaGyp®-systeem en voorzie een luchtlaag tussen de platen en het eventuele dampscherm en/of het isolatiemateriaal. Zo ben je zeker dat de pleisterlaag goed kan drogen

Opgelet! De plaatsing van Gyplat-platen en het pleisterwerk zelf moet je laten uitvoeren door een professional. Je vindt deze platen dan ook niet terug in de doe-het-zelfzaak. 

Klaar om aan de slag te gaan?

Bereken met de Gyproc® Configurator welk plafondsysteem en welke plafondplaten het beste passen bij je doe-het-zelfproject, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

 

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie