Spanplafond of Gyproc®? Welke afwerking kies jij?

Spanplafond of Gyproc®? Welke afwerking kies jij?

Bij een verbouwing, renovatie of nieuwbouw maken de details van de afwerking het verschil. Ook een strak, naadloos plafond draagt bij aan de totale look and feel, en geef je best de nodige aandacht. Vandaag kun je hiervoor kiezen tussen een spanplafond of Gyproc® plafondpanelen in gipskarton. Maar wat is het verschil precies? Hoe zit dat met verlichting in zo een spanplafond? En hoe weet je welke oplossing het beste past bij je doe-het-zelfproject? Wij maakten voor jou de vergelijking.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een strak gespannen doek in pvc of polyester en geen vaste constructie. Het doek monteer je in opgezette profielen aan de muur en span je aan. Een pvc-spanplafond span je aan door middel van warmte, een doek in polyester wordt aangespannen op kamertemperatuur. Een spanplafond is b en ideaal als je huidige draagconstructie niet erg sterk is. Doordat je het doek aan je muren bevestigt wordt er geen druk uitgeoefend op het bestaande plafond. 

 

Je plaatst een spanplafond onder het bestaande plafond dat je in zijn geheel laat zoals het is. Er zijn dus geen kapwerken nodig om een beschadigd plafond of leidingen te verstoppen. Het is dus ook stofvrij waardoor je je meubels enigszins kunt laten staan. Zorg er wel voor dat ze niet in de weg staan tijdens het plaatsen van je spanplafond.  

Een spanplafond kun je zelf plaatsen en dit in één dag. Maar laat je niet misleiden: het klinkt makkelijker dan het is. Het is daarom aangeraden om je spanplafond te laten plaatsen door een professional. Je moet de ruimte namelijk perfect opmeten en alle profielen waterpas en nauwkeurig plaatsen. Nadat het doek bevestigd is, moet je dit nog volledig strak trekken en alle plooien verwijderen. Zijn er overgebleven stukjes doek? Dan moet je deze zorgvuldig afsnijden. 

Wat is een Gyproc® plafond?

Een Gyproc® plafond bestaat uit plafondpanelen in gipskarton die je plaatst in een plafondsysteem dat je tegen het vrijdragend Metal Stud®-systeem bevestigt. Gyproc® plafondpanelen zijn erg stevig en helpen geluiden uit aanpalende ruimtes dempen. In vergelijking met andere vaste constructies zijn gipsplaten helemaal niet zwaar en kun je ze gemakkelijk met je partner, familie of vrienden plaatsen.

Net zoals een spanplafond plaats je een Gyproc® plafond onder het bestaande platform en moet je een aantal stappen doorlopen. Een deel van de gipsplaten zul je op maat moeten zagen. Vervolgens moet je de naden voegen en schuren waardoor er heel fijn stof vrij komt. Het schuren is onvermijdelijk en een belangrijke stap voor het schilderen van je verlaagd plafond. Draag altijd een stofmasker tijdens het schuren. Ook hier zijn er geen kapwerken nodig. 

Een volledig afgewerkt plafond in Gyproc® plaats je niet in één dag, maar wel volledig zelf. Naast de plaatsing hou je rekening met voeg- en schilderwerken en droogtijden. Het duurt dus iets langer, maar het resultaat is wel solide én kun je naargelang de trends in een ander kleurtje zetten. Een spanplafond kun je niet overschilderen en moet je volledig vervangen.

Een Gyproc® plafond kun je perfect zelf plaatsen. Zelfs als het je eerste verbouwing of renovatie is, want tijdens de Gamma Academy opleidingen leer je van echte vakmensen hoe je Gyproc® plaatst, welke systemen en materialen je best gebruikt en alles over een professionele afwerking. De Gyproc® verdeelpunten organiseren ook regelmatig demo’s. Je staat er dus niet alleen voor! 

Spanplafond of Gyproc® plafond: een vergelijking

Beide verlaagde plafonds bieden heel wat voordelen. Welk type vals plafond jij kiest, is een persoonlijke keuze en afhankelijk van je wensen. Om die keuze makkelijker te maken, bundelen we alle verschillen en gelijkenissen in een handige overzichtstabel.

  Gyproc® plafond

Spanplafond

Plaatsing Meerdere dagen. 

Eén dag.

Gebruiksgemak Een gipsplaten plafond kun je perfect
zelf plaatsen.

Een spanplafond laat je best plaatsen door een professional.

Stevigheid Kan tegen een stootje.

Fragiel materiaal en mogelijkheid tot scheuren als je er tegen botst met een scherper voorwerp.

Isolatie  

Gyproc® A-plafondplaten hebben incombinatie met isolatie van ISOVERsterke isolerende eigenschappen. 

Bovendien zijn gipsplaten volledig uchtdicht, wat bijdraagt aan de isolerende prestaties.

 

Een spanplafond heeft geen isolerende eigenschappen, maar is wel volledig luchtdicht. 

 

Je kunt perfect eerst isolatie plaatsen en vervolgens je spanplafond ophangen. Maar dan zijn je werken niet meer stofvrij!

 

Akoestiek

De Habito® plaat dempt geluiden en isoleert akoestisch waardoor luchtgeluid van en naar de bovenliggende ruimte(s) wordt geïsoleerd. 

 

Door isolatie te plaatsen tussen het bestaande plafond en de gipsplaten worden trillingen nog meer geabsorbeerd.

Een akoestisch spanplafond in polyester bevat microperforaties die de geluidstrillingen opneemt waardoor de nagalmtijd in de ruimte vermindert. 

 

 

Door isolatie te plaatsen tussen het bestaande plafond en het spanplafond worden trillingen nog meer geabsorbeerd.

 

Verlichting Je kunt verlichting in de plafondpanelen verwerken en ook weer verwijderen. Vervolgens kun je het plafond terug dichtmaken en egaal afwerken.

Je kunt verlichting in het doek verwerken of er boven voor een sfeervol effect. Je maakt hierbij gaten in het doek die je erna niet meer kunt dichtmaken.

Montagemogelijkheden Dankzij zijn vaste constructie monteer je zonder problemen lichtarmaturen aan je Gyproc® plafond.

Je kunt zaken zoals een lichtarmatuur niet rechtstreeks aan het doek bevestigen. 

 

Afwerking

Schilderen in alle mogelijke kleuren.

Doek met mat, hoogglans of glanseffect in verschillende kleuren, patronen en motieven.

Onderhoud Makkelijk overschilderbaar zodat je na x-aantal tijd de look and feel van je ruimte kunt aanpassen.

Een spanplafond is afwasbaar, maar kun je niet zomaar vervangen als je een andere kleur wenst.

Prijs De prijs van een Gyproc® plafond is afhankelijk van de plafondpanelen, plafondsystemen, voeg- en schilderwerken en of je de plaatsing deels of volledig zelf doet.

De prijs van een spanplafond is afhankelijk van het gekozen type, de oppervlakte en het tarief van de professionele plaatser.

Klaar om aan de slag te gaan?

Twijfel je niet meer tussen een spanplafond of Gyproc® en verkies je na het lezen van deze blog een Gyproc® plafond boven een spanplafond? Bereken dan met de Gyproc® Configurator welke plafondplaten het beste passen bij je doe-het-zelfproject, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie