Alles wat je moet weten over de overkoepelende renovatiepremie

Alles wat je moet weten over de overkoepelende renovatiepremie

Sinds 1 februari 2019 is in Vlaanderen de nieuwe overkoepelende renovatiepremie van kracht. Deze vernieuwde premie vervangt de vorige verbouwingspremies, namelijk de verbeterings- en renovatiepremie. Beide premies leken erg op elkaar door overeenkomstige doelstellingen, toegelaten werken en doelgroepen. Om verwarring te vermijden werden beide premies vervangen door één overkoepelende Vlaamse renovatiepremie. De aanpassingspremie, die zich specifiek richt op woningaanpassingen voor senioren, blijft wel als aparte premie bestaan.

Maar wat brengt deze aanpassing met zich mee? En wat als je eerder al een eerste aanvraag hebt ingediend voor de oude verbeterings- of renovatiepremie?

Hoeveel bedraagt de uitbetaling van de renovatiepremie? 

Indien je aanvraag voor de Vlaamse renovatiepremie wordt goedgekeurd, krijg je 20% van het totaalbedrag terugbetaald. De werken die in aanmerking komen voor de aanvraag van de overkoepelende renovatiepremie zijn gegroepeerd in 4 categorieën. Per categorie moet je voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen en kun je een uitbetaling tot 2.500 euro krijgen. Als gewoon gezin kun je in totaal zo maximum 10.000 euro uitbetaald krijgen. 

De uitbetaling voor gezinnen met een laag inkomen bedraagt 30% van het totaalbedrag met een minimumpremie van 1.250 euro per categorie. Ook hier geldt een minimale kostendrempel van 2.500 euro per categorie. De nieuwe minimumpremie is voor deze gezinnen een belangrijke verhoging, want indien je een totaalfactuur indient van 2.500 euro (excl. btw) krijg je vanaf nu 1.250 euro terugbetaald in plaats van 750 euro - of 30%.

Wie kan er een renovatiepremie aanvragen? 

Met de Vlaamse renovatiepremie wil de overheid bewoners en verhuurders stimuleren om hun woning energiezuinig te maken. Maar om in aanmerking te komen, moet je als verhuurder of bewoner aan enkele voorwaarden voldoen.  

Voorwaarden bewoners

Voor bewoners wordt er rekening gehouden met je inkomen. Je inkomen is de som van het gezamenlijk belastbaar inkomen, de afzonderlijke belastbare inkomsten, het leefloon, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan de personen met een handicap en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling.

Er wordt altijd rekening gehouden met je inkomen van twee jaar geleden. Als je een renovatiepremie aanvraagt in 2020, mocht je in 2018 niet meer verdienen dan:

  • 43.870 euro voor een alleenstaande
  • 62.670 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste, te verhogen met 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste
  • 62.670 euro voor gehuwden en samenwonenden, te verhogen met 3.510 euro per persoon ten laste

Voorwaarden verhuurders 

Enkel natuurlijke personen kunnen als verhuurder de renovatiepremie aanvragen. En enkel als zij verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Het is dus niet mogelijk om als vennootschap een renovatiepremie aan te vragen. 

Als verhuurder moet je op de aanvraagdatum over een huurcontract met het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) van minstens 9 jaar beschikken. Dit geeft je recht op een premie van 30%, maar wel niet op de minimumpremie. Opgelet: in de laatste drie jaar van een lopende huurovereenkomst kun je geen premie aanvragen.

Voorwaarden gezinnen met een laag inkomen

Wil je als bewoner genieten van de premie van 30% en de minimumpremie van 1.250 euro per categorie? Dan mag je inkomen onderstaande bedragen niet overschrijden: 

  • alleenstaanden: 31.340 euro
  • alleenstaande met 1 persoon ten laste: 43.870 euro
  • alleenstaanden met meerdere personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste
  • gehuwden en samenwonenden: 43.870 euro
  • gehuwden en samenwonenden met personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per persoon ten laste.

Samen met de invoering van de aangepaste renovatiepremie op 1 februari 2019 werd ook de absolute inkomensbovengrens verhoogt naar 43.870 euro. Hierdoor hebben meer éénoudergezinnen en samenwoners recht op het verhoogde premiepercentage van 30%.

Welke werken komen in aanmerking voor de renovatiepremie?

Wil je graag een warmtepomp installeren, je dak vernieuwen, een nieuwe badkamer installeren, investeren in hoogrendementsglas voor je ramen of een oud huisje van scratch renoveren? Hoe klein of groot je renovatieproject ook is, de renovatiepremie kan je een financieel duwtje in de rug geven.  

De werken die in aanmerking komen, zijn gegroepeerd in volgende vier categorieën

  1. Ruwbouw - structurele elementen van de woning
  2. Dakwerken
  3. Buitenschrijnwerk
  4. Technische installaties

Ruwbouw - structurele elementen van de woning

Wil je de basis van je woning in orde zetten? Dan zijn er heel wat structurele werken die in aanmerking komen voor een renovatiepremie: 

  • funderen van de muren
  • afbreken van bestaande en de bouw van nieuwe binnen- en buitenmuren
  • aanbrengen van gevelsteen, bepleistering of een gevelbekleding
  • behandeling van muren tegen optrekkend vocht
  • behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
  • voegwerk van de gevel, al dan niet gecombineerd met gevelreiniging
  • behandeling van de muren tegen huiszwam.
  • afbreken van bestaande draagvloeren
  • opbouw van draagkrachtige vloerelementen, funderingsplaten en dekvloeren ('chape')
  • behandeling van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten
  • natte of droge kalkbepleistering van muren en plafonds
  • aanbrengen of vervangen van een of meer vaste trappen in de woning

Eens de structurele basis in orde is, kun je aan de volgende fase beginnen en Gyproc® voorzetwanden plaatsen of je bestaande woning opnieuw indelen. Met het Metal Stud-systeem en ons uitgebreid aanbod Gyproc® gipsplaten creëer je strakke wanden die voldoen aan al je eisen. Of je nu geluiden uit aanpalende ruimtes wilt dempen met de robuuste Habito® gipsplaat of je nieuwe badkamer wilt beschermen tegen vocht met onze WR-platen

De gipsplaten en systemen van Gyproc® - of van andere merken - komen niet in aanmerking voor een renovatiepremie omdat ze tot de afwerkingsfase behoren. Ze vormen echter wel een belangrijk onderdeel van je renovatieproject - zeker als je kiest voor akoestische, vochtwerende of extra robuuste gipsplaten op basis van je noden. Je kunt wel een premie voor binnenisolatie krijgen.

Dakwerken 

Een stevig en waterdicht dak is een van de belangrijkste fundamenten van een degelijke woning. Het volledig of gedeeltelijk vernieuwen ervan stimuleert de overheid dan ook graag met de Vlaamse renovatiepremie. Heel wat belangrijke werken aan je dak krijg je deels terugbetaald: 

  • afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren en de opbouw van draagkrachtige elementen
  • behandeling van de dakstructuren tegen huiszwam en insecten
  • vernieuwing van de waterdichte bedekking (dakpannen, leien, roofing, onderdak ...)
  • aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer
  • aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen
  • natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak

Het isoleren van je dak of zoldervloer valt niet onder het vernieuwen van je dak. Maar geen nood: je kunt hiervoor wel een premie voor dakisolatie krijgen van je netbeheerder.

Buitenschrijnwerk

Ook voor het vervangen en/of plaatsen van buitendeuren en ramen kun je een renovatiepremie aanvragen. Opgelet: het gaat hier om het buitenschrijnwerk en niet enkel de beglazing. Plaats je tegelijkertijd ook rolluiken en laat je de binnen- en buitenkant afwerken door een professional? Dan kun je deze kosten ook toevoegen aan je aanvraagdossier. 

Voor werken aan je garagepoort, veranda, het schilderen van buitenschrijnwerk of enkel en alleen het vernieuwen van beglazing ontvang je geen uitbetaling.

Technische installaties

De categorie technische installaties wordt opgesplitst in centrale verwarming, elektrische installatie en sanitair. 

Als je een verwarmingsketel met hoog rendement of een houtpelletketel installeert om je woning te verwarmen of centrale verwarming met warmwaterdistributie voor vloerverwarming voorziet, houd dan zeker alle facturen goed bij. De aankoop en plaatsing van deze installaties komen namelijk in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. 

Ook alle installatieonderdelen om de woning te voorzien van centrale verwarming en saneringswerken zoals bijvoorbeeld het uitbreken, weghalen en neutraliseren van een mazouttank mag je inbrengen. Zelfs de facturen van CO- of rookmelders mag je aan je aanvraagdossier toevoegen. 

Daarnaast kun je ook een renovatiepremie aanvragen voor de gehele of gedeeltelijke vernieuwing van de elektrische huisinstallatie en sanitaire installaties. Check zeker welke specifieke werken hier wel en niet toebehoren via de website van de Vlaamse Overheid. 

Welke werken komen niet in aanmerking voor de renovatiepremie?

Wil je een oude woning volledig afbreken en een nieuwe woning bouwen? Dan kan je niet rekenen op de renovatiepremie, maar wel in sommige gemeenten genieten van een verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw of een sloop- en heropbouwpremie. 

De afwerking van je interieur zoals vloerbekleding, wandtegels, plinten, binnendeuren …komen niet in aanmerking. Wel kun je voor dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie (via de spouw, de buitenkant of langs de binnenzijde) en kelder- of vloerisolatie een isolatiepremie aanvragen bij je netbeheerder

De isolatiepremie 

Werd je woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten of diende je een bouwaanvraag in voor 1 januari 2006 en voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je via je netbeheerder online een isolatiepremie aanvragen. 

Voor de afwerking van je nieuwe, geïsoleerde voorzet- en scheidingswanden of thermisch geïsoleerd hellend dak vind je binnen het aanbod van Gyproc® verschillende oplossingen: van de standaard Gyproc® A-gipsplaten tot de akoestische en robuuste Habito® plaat en zelfs vochtwerende WR-platen voor je badkamer.  

Andere energiebesparende premies van de netbeheerder 

Ook voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water en een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water stimuleren kun je online een premie aanvragen bij je netbeheerder.

Alle bovenstaande werken dienen uitgevoerd te worden door een aannemer. Hoeveel iedere premie precies bedraagt ligt wettelijk vast en wordt ieder jaar opnieuw bekeken.  

Hoe moet je een renovatiepremie aanvragen en wanneer mag je de uitbetaling verwachten?

Na voltooiing van de werken binnen een categorie en zodra je alle facturen hebt ontvangen, kun je de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Voorlopig kan dit nog niet online en gebeurt alles op papier. Voeg zeker geen originele bewijsstukken toe aan je dossier, maar maak duidelijke kopieën van je facturen en andere documenten. 

Je kunt als persoon maximaal twee keer een aanvraag indienen in een periode van tien jaar. Heb je de voorbije twee jaar reeds een premie aangevraagd onder de regeling van 2015? Dan moet je je tweede aanvraag ook onder dit uitdovend premiestelsel aanvragen. 

Acht maanden na het indienen van je dossier ontvang je van Wonen-Vlaanderen een overzicht van alle goedgekeurde facturen of een beslissing tot weigering van de tegemoetkoming. Indien je niet akkoord gaat met deze beslissing, kan je beroep aantekenen. Als je akkoord gaat met het overzicht van goedgekeurde facturen moet je niets doen en zal Wonen-Vlaanderen je premie definitief goedkeuren en uitbetalen binnen twaalf maanden nadat je je dossier hebt ingediend. 

Wat als ik in Brussel of Wallonië woon?

Ook wie in Brussel of Wallonië woont kan rekenen op een renovatiepremie. Welke werken hiervoor in aanmerking komen en de voorwaarden overlappen op sommige vlakken die van de Vlaamse renovatiepremie, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen. 

Zo moet je woning in Brussel minstens dertig jaar oud zijn en moet je als eigenaar nadien minstens vijf jaar je domicilie behouden op het adres of verhuur je de woning via een sociaal verhuurkantoor. De uitbetaling van de renovatiepremie voor inwoners van Brussel is naast het belastbaar inkomen van het gezin ook afhankelijk van de ligging. Hierdoor kunnen mensen met een hoog inkomen, maar die in bepaalde wijken wonen ook een renovatiepremie ontvangen.

In Brussel bedraagt de uitbetaling 30% tot 70% van de goedgekeurde facturen, met een maximum van 35.000 euro. Vanaf drie slaapkamers wordt de premie met 5.000 euro verhoogd per bijkomende slaapkamer. 

In Wallonië moet je woning dan weer minstens twintig jaar bewoond zijn en bepaalt een publieke schatter welke zaken voor verbetering vatbaar zijn. Je mag een premie aanvragen voor een woning waar je zelf vijf jaar zult wonen, een woning die je verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor of een woning die je gratis ter beschikking stelt aan een familielid. 

Opgelet! Anders dan in het Vlaams gewest moet je in Brussel en Wallonië al een melding of aanvraag indienen vóór de start van de werken. In Wallonië komt een overheidsambtenaar het pand bekijken vóór de werken starten.

Slim renoveren met Gyproc?

Heb je renovatieplannen voor je eigen huis of de woning die je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor? Kies dan voor duurzame en veilige materialen zoals de materialen van Gyproc®. 

Ontdek heel precies wat je nodig hebt voor je renovatieproject via de Gyproc® Configurator en begin goed voorbereid aan de werken.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie