Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Heb je een oude woning en wil je die aanpassen naar onze moderne standaarden? Is het dak van de woning die je verhuurt aan vernieuwing toe? Of wil je de EPC-waarde van je huis optimaliseren door een warmtepomp te installeren of te investeren in hoogrendementsglas? Dan kijk je vast erg uit naar het resultaat, maar zie je misschien wel op tegen de bijhorende kosten. Geen nood, want in veel gevallen heb je recht op een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. 

Sinds 1 februari 2019 is in Vlaanderen de nieuwe overkoepelende renovatiepremie van kracht en werden de twee oude premies hierdoor vervangen. Wat houdt die verandering in en hoe moet je tegenwoordig zo’n renovatiepremie aanvragen? En wie heeft er nu precies allemaal recht op? Deze blog klaart het voor je uit.

De overkoepelende renovatiepremie

Vroeger bestond er vanuit de Vlaamse overheid een verschil tussen de verbeterings- en renovatiepremie. Het verschil hiertussen was vaak te klein en het was voor particulieren heel verwarrend om te weten welke aanvraag ze nu precies moesten indienen. Daarom koos de overheid ervoor om vanaf 1 februari 2019 een overkoepelende renovatiepremie in het leven te roepen die de twee voorgaande opties van de kaart veegde. De enige afwijking die wél nog bestaat, is de woningaanpassing voor senioren.

Ga je voor het eerst een renovatiepremie aanvragen of dateert de vorige aanvraag al van meer dan twee jaar geleden? Dan kun je nu dus enkel nog kiezen voor de overkoepelende renovatiepremie. De ‘uitdovende’ verbeterings- en aanpassingspremie zijn wel nog van kracht voor zij die in de voorbije twee jaar een renovatiepremie ontvingen onder dit stelsel. Hun volgende aanvraag bouwt daar dan verder op en valt niet onder de overkoepelende renovatiepremie. 

Renovatiepremie aanvragen: wat zijn de voorwaarden? 

Er zijn enkele voorwaarden voor het aanvragen van een renovatiepremie die bepalen of je wel of niet in aanmerking komt. Ten eerste wordt er gekeken naar hoe jij in verhouding tot het gerenoveerde pand staat. Je kunt namelijk enkel de renovatiepremie aanvragen als:

  • bewoner (geldt bij volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht, recht van opstal, recht van bewoning of mede-eigendom - dus niet bij enkel naakte eigendom)
  • verhuurder die een natuurlijk persoon is (dus geen vennootschap) en een huurcontract met het sociaal verhuurkantoor (SVK) heeft voor minstens negen jaar

Daarnaast is ook je inkomen belangrijk. Bij je aanvraag wordt naar de hoogte van je inkomen van twee jaar eerder gekeken. Vraag je dus in 2019 een premie aan, dan is je inkomen van 2017 een belangrijke factor. Je krijgt namelijk een lagere renovatiepremie als je inkomen toen hoger was dan:

  • 43.870 euro als alleenstaande
  • 62.670 euro als alleenstaande met één persoon ten laste, verhoogd met 3.510 euro per extra persoon ten laste
  • 62.670 euro als gehuwde of samenwonende, verhoogd met 3.510 euro per persoon ten laste

Voor de berekening van dit inkomen geldt zowel dat van de bewoner die de aanvraag indient, als dat van alle andere meerderjarige bewoners van het pand. 

Wanneer mag ik de renovatiepremie aanvragen?

Of je nu de renovatiepremie voor het vernieuwen van je dak aanvraagt of financiële steun wil voor andere energiebesparende werken of een totaalrenovatie: je krijgt de premie pas achteraf. Dat wil zeggen nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen in handen hebt. Je moet namelijk alle documenten zorgvuldig kunnen voorleggen aan de overheidsdienst. Ook facturen van aangekochte materialen mogen ingediend worden, op voorwaarde dat die materialen in de woning verwerkt zijn voordat jij de premie aanvraagt.

Wat als je je bestaande woning of dak wilt isoleren?

Dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie (via de spouw, de buitenkant of langs de binnenzijde) en kelder- of vloerisolatie vallen niet onder de renovatiepremie. Wel kun je hiervoor een isolatiepremie aanvragen bij je netbeheerder. Tenminste als je woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of als je een bouwaanvraag indiende voor 1 januari 2006 en je aan alle voorwaarden voldoet. De isolatiepremie vraag je heel eenvoudig online aan. 

Voor de afwerking van je nieuwe, geïsoleerde voorzet- en scheidingswanden of thermisch geïsoleerd hellend dak vind je binnen het aanbod van Gyproc® verschillende oplossingen op maat van jouw wensen. 

Ook voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water en een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water stimuleren kun je online een premie aanvragen bij je netbeheerder.

Alle bovenstaande werken dienen uitgevoerd te worden door een aannemer. Hoeveel iedere premie precies bedraagt ligt wettelijk vast en wordt ieder jaar opnieuw bekeken.   

Hoe kan ik de renovatiepremie aanvragen? 

De renovatiepremie voor energiezuinige werken aanvragen of een centje terugverdienen na een totaalrenovatie? Om de renovatiepremie aan te vragen, download je het aanvraagformulier van Wonen-Vlaanderen. Het formulier bestaat uit acht pagina’s, maar afhankelijk van je status als huurder of bewoner zijn die niet allemaal voor jou bestemd.

Heb je alle gegevens ingevuld? Dan bezorg je het formulier aan het Agentschap Wonen-Vlaanderen van je regio, waarvan je de adressen ook op het aanvraagformulier terugvindt. Naast het formulier voorzie je ook kopieën van de facturen en bijbehorende offertes, bestelbonnen en andere documenten die de kosten van je renovatie bewijzen. Vaak wordt er ook een kopie van je aanslagbiljet van de personenbelasting verwacht. 

Zorg ervoor dat dit zeker kopieën zijn en dus niet de originele documenten. Best voeg je ook foto’s van voor en na de renovatie toe om aan te tonen dat de werken zijn uitgevoerd. Ben je verhuurder? Dan moet je ook een kopie van het verhuurcontract met het SVK bij het formulier steken. Bind liefst alles samen met een paperclip - nietjes zijn niet zo handig voor de verwerking van je documenten.

Beslissing en uitbetaling 

Aanvraag ingediend? Dan ontvang je binnen een maand een bevestiging met vermelding van je dossiernummer. Het Agentschap Wonen-Vlaanderen heeft vanaf je aanvraagdatum twaalf maanden de tijd om je aanvraag te bekijken, goedkeuren en uit te betalen. Binnen die periode kan er iemand langskomen om de uitgevoerde werken te controleren om zo je aanvraag beter te kunnen beoordelen. 

Acht maanden na het indienen van je dossier ontvang je van Wonen-Vlaanderen een overzicht van alle goedgekeurde facturen of een beslissing tot weigering van de tegemoetkoming. Indien je niet akkoord gaat met deze beslissing, kan je beroep aantekenen. Als je akkoord gaat met het overzicht van goedgekeurde facturen moet je niets doen en zal Wonen-Vlaanderen je premie definitief goedkeuren en uitbetalen binnen twaalf maanden nadat je je dossier hebt ingediend. 

Hoeveel bedraagt de premie? 

Zoals eerder hierboven vermeld, krijg je een lagere renovatiepremie als je inkomen hoger is dan de grensbedragen. Onder die grens heb je recht op 30% terugbetaling, bij alle inkomens daarboven 20%. Daarnaast hangt het bedrag van de premie natuurlijk af van de aard van de uitgevoerde werken en de kostprijs daarvan. 

In ieder geval kan je binnen een periode van tien jaar maar twee keer een renovatiepremie aanvragen en mag dat niet twee keer voor dezelfde categorie zijn (bijvoorbeeld ‘categorie 2: dak’ of ‘categorie 4: centrale verwarming’). De som van die premies bedraagt maximaal 10.000 euro.

Slim renoveren met Gyproc? 

Heb je renovatieplannen voor je eigen huis of de woning die je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor? Kies dan voor duurzame en veilige materialen zoals de materialen van Gyproc®.

Ontdek heel precies wat je nodig hebt voor je renovatieproject via de Gyproc® Configurator en begin goed voorbereid aan de werken.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie