Heb je een droomwoning op het oog, maar is het dak duidelijk aan vernieuwing toe? Laat dit je niet tegenhouden, want heel wat dakwerken komen in aanmerking voor een dakrenovatie. Dakwerken zijn naast ruwbouw, buitenschrijnwerk en technische installaties één van de vier categorieën van werken die in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie. Benieuwd hoe dat precies werkt? Lees dan snel verder.
Welke dakwerken komen in aanmerking voor een dakrenovatie?
Hoewel de voorwaarden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschillen, bieden alle gewesten een tegemoetkoming als je je dak volledig of gedeeltelijk wilt vernieuwen. Voor volgende werken aan je dak kun je een renovatiepremie aanvragen:
- afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren en de opbouw van draagkrachtige elementen;
- behandeling van de dakstructuren tegen huiszwam en insecten;
- vernieuwing van de waterdichte bedekking (dakpannen, leien, roofing, onderdak ...);
- aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer;
- aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, dakkapellen, lichtkokers, lichtkoepels en schouwen;
- natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.
Wil je extra ruimte creëren en je zolder ombouwen tot slaapgedeelte voor de kinderen, een studio voor je zoon of dochter of een thuiskantoor? De renovatiepremie voor dakwerken helpt je de basis goed te zetten, terwijl je met Gyproc® de nieuwe ruimte perfect afwerkt.
Hoeveel bedraagt de renovatiepremie?
Als je aanvraag voor de uitgevoerde dakwerken wordt goedgekeurd, krijg je 20% van het totaalbedrag terugbetaald of maximum 2.500 euro per categorie. Je aanvraag moet wel voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen bevatten. Er zijn vier categorieën waardoor je als gewoon gezin in totaal zo maximum 10.000 euro uitbetaald kunt krijgen.
De uitbetaling voor gezinnen met een laag inkomen bedraagt 30% van het totaalbedrag met een minimumpremie van 1.250 euro per categorie. Ook hier geldt een minimale kostendrempel van 2.500 euro per categorie.
Wie komt in aanmerking voor de renovatiepremie?
Met de Vlaamse renovatiepremie wil de overheid bewoners en verhuurders stimuleren om hun woning energiezuinig te maken. Zo kun je met de energiewinstcalculator je energiewinst van een aantal renovatiewerken berekenen. In Vlaanderen zijn er verschillende voorwaarden voor bewoners, verhuurders en gezinnen met een laag inkomen. In Brussel en Wallonië gelden er andere voorwaarden.
Voorwaarden bewoners
Of je recht hebt op de renovatiepremie voor dakwerken is afhankelijk van je inkomen. Hiervoor kijkt men naar de som van het gezamenlijk belastbaar inkomen, de afzonderlijke belastbare inkomsten, het leefloon, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan de personen met een handicap en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling.
Er wordt altijd rekening gehouden met je inkomen van twee jaar geleden. Als je een renovatiepremie aanvraagt in 2019, mocht je in 2017 niet meer verdiend hebben dan:
- 43.870 euro voor een alleenstaande;
- 62.670 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste, te verhogen met 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste;
- 62.670 euro voor gehuwden en samenwonenden, te verhogen met 3.510 euro per persoon ten laste.
Voorwaarden verhuurders
Wie verhuurt via een vennootschap komt niet in aanmerking voor de renovatiepremie. Enkel wie verhuurt als natuurlijke persoon én via een sociaal verhuurkantoor kan een aanvraag indienen. Je moet dan op de aanvraagdatum over een huurcontract van minstens 9 jaar beschikken en mag niet in de laatste drie jaar van het lopend huurcontract zitten. Als verhuurder heb je recht op een premie van 30%, maar niet op de minimumpremie die gezinnen met een laag inkomen krijgen.
Voorwaarden gezinnen met een laag inkomen
Gezinnen met een laag inkomen hebben recht op een premie van 30% en een minimumpremie van 1.250 euro per categorie. Ook hier wordt gekeken naar je inkomen van twee jaar geleden en mag je niet meer verdienen dan:
- alleenstaanden: 31.340 euro;
- alleenstaande met 1 persoon ten laste: 43.870 euro;
- alleenstaanden met meerdere personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per bijkomende persoon ten laste;
- gehuwden en samenwonenden: 43.870 euro;
- gehuwden en samenwonenden met personen ten laste: 43.870 euro + 3.510 euro per persoon ten laste.
Welke dakwerken vallen niet onder de renovatiepremie?
Werken aan afdaken of het dak van je veranda komen niet in aanmerking voor de renovatiepremie. Ook voor het isoleren van je dak of zoldervloer krijg je geen renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Wel kun je hiervoor aankloppen bij je netbeheerder.
De isolatiepremie: een bonus van je netbeheerder
Enkel wanneer je woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten of als je een bouwaanvraag indiende voor 1 januari 2006 - ook al werd je woning pas later op het net aangesloten - kom je in aanmerking voor de isolatiepremie.
Voor de uitbetaling van de isolatiepremie moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Kun je alle voorwaarden afvinken? Dan krijg je met een eindfactuur in 2018 zes euro per m² als een aannemer de werken uitvoerde en drie euro per m² als je zelf de handen uit de mouwen stak. Ontving je de eindfactuur in 2019? Dan krijg je helaas iets minder terug namelijk vier euro per m² bij een samenwerking met een aannemer en twee euro per m² als je de werken zelf uitvoerde.
In tegenstelling tot de renovatiepremie kun je de isolatiepremie heel eenvoudig online aanvragen.
Voor de afwerking van je nieuwe, geïsoleerde voorzet- en scheidingswanden of thermisch geïsoleerd hellend dak vind je binnen het aanbod van Gyproc® verschillende oplossingen op maat van jouw wensen. Wil je de ruimte strak afwerken zonder extra eisen? Willen je geluiden dempen of weren? Moeten de wanden tegen een stootje kunnen? Of wil je je nieuwe badkamer beschermen tegen vocht? Alles kan bij Gyproc®.
Renoveer aan een verlaagd btw-tarief van 6%
Is je woning meer dan tien jaar oud, dient je huis of appartement hoofdzakelijk als privéwoning en zijn de facturen van de werken rechtstreeks aan jou gericht? Dan geldt op alle werken - ook het plaatsen van Gyproc® plafonds, wanden en de afwerking van de binnenkant van het dak - het verlaagd btw-tarief van zes procent. Tenminste indien de levering en plaatsing door dezelfde aannemer gebeurden.
Wil je een oude woning afbreken en een nieuw huis bouwen? Dan geldt het btw-tarief van 21 procent, want afbraak en wederopbouw van een woning beschouwt de Vlaamse overheid niet als een renovatie. Enkel in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas geniet je het tarief van zes procent als de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeuren én de nieuwbouwwoning hoofdzakelijk als privéwoning zal dienen.
In andere steden kun je wel sinds 1 maart 2019 een sloop- en heropbouwpremie aanvragen.
Slim renoveren met Gyproc?
Heb je renovatieplannen voor je eigen huis of de woning die je verhuurt via een sociaal verhuurkantoor? Kies dan voor duurzame en veilige materialen zoals de materialen van Gyproc®.
Ontdek heel precies wat je nodig hebt voor je renovatieproject via de Gyproc® Configurator en begin goed voorbereid aan de werken.